13-ojo Lietuvos kurčiųjų smiginio čempionato asmenines varžybas laimėjo vilniečiai Loreta Reimontienė ir Tadas Buinickas.

„Gesto“ taikliarankiai, kaip ir praėjusiais metais, laimėjo 5 medalius iš 6. Net dalyvių skaičius buvo panašus – 25 vyrai (pernai 26) ir 21 moteris (pernai tiek pat).

Į pirmenybes atvyko visų penkių Lietuvos kurčiųjų sporto klubų atstovai. 2021-aisiais nesulaukti Šiaulių „Aido“ strėlininkai, Panevėžyje pretendavo net į aukštas vietas.

Pirmajame etape vyrai buvo suskirstyti į aštuonis pogrupius. Viename pogrupyje buvo keturi dalyviai, likusiuose – po tris.

Toliau kovą tęsė po du taikliausius iš kiekvieno pogrupio.

Pirmąsias vietas užėmė Vyrmantas Jasionis, Tadas Buinickas, Mindaugas Vosylius, Robertas Dagilis („Gestas“), Ramūnas Kabelis, Nedas Kubilius („Vėjas“), Rytis Uscila („Aidas“) ir Rimas Kelpšas („Šermukšnis“).

Antri buvo ir taip pat į aštuntfinalį pateko: Julius Zagorskis, Ozkanas Durakas, Justas Kontenis („Tyla“), Edgaras Liberis, Petras Perskaudas („Gestas“), Manfredas Baužys („Šermukšnis“), Tomas Gaižutis („Aidas“) ir Dainius Kuprinskas („Vėjas“).

Po aštuntfinalio ir ketvirtfinalio liko tik keturi geriausi „robinhudai“. Dėl bilieto į finalą V. Jasionis 3:1 įveikė R. Uscilą, o T. Buinickas nepaliko vilčių praėjusių metų vicečempionui M. Vosyliui – 3:0.

Mūšyje dėl bronzos M. Vosylius 3:1 pranoko R. Uscilą.

Finale nedvelkė paraku. T. Buinickas apgynė nugalėtojo titulą lemiamoje kovoje lengvai – 3:0 įveikęs V. Jasionį. Pastarasis 2021-aisiais nerungtyniavo asmeniniame čempionate.

Moterys, kad būtų suformuotas aštuntfinalis, taip pat buvo suskirstytos į aštuonis pogrupius. Penkiuose buvo po tris sportininkes, iš kurių toliau tęsė varžybas po dvi geriausias, trijuose – po dvi. Pastarųjų pogrupių dalyvėms pasisekė – joms iš karto buvo garantuotos vietos aštuntfinalyje.

Pirmąsias vietas užėmė: Rima Šiožinienė, Daiva Jasionienė, Galina Žavoronok, Beata Korolevič („Gestas“), Inara Durak, Danutė Bandzevičienė („Tyla“), Lina Žilienė („Šermukšnis“) ir Dalia Kuprinskienė („Vėjas“).

Antrosios buvo: Loreta Reimontienė, Gitana Vyšniauskaitė, Saulė Pliuškienė („Gestas“), Živilė Uscilė, Virginija Gaižutienė („Aidas“), Lea Milašauskė („Tyla“), Greta Šlevinskytė („Šermukšnis“), Jolanta Jucienė („Vėjas“).

Aštuntfinalio ir ketvirtfinalio mūšiuose „žuvo“ 12 pretendenčių – liko tik keturios. Pusfinalio susitikimai klostėsi skirtingai. D. Kuprinskienė nesunkiai – 3:0 nurungė B. Korelevič, o dviejų vilniečių – G. Vyšniauskaitės ir L. Reimontienės kovai prireikė penkių partijų. Kiek geriau sekėsi pastarajai strėlininkei, laimėjusiai kelialapį į finalą 3:2.

Mažajame finale G. Vyšniauskaitė vėl suklupo – 1:3 pralaimėjo komandos draugei B. Korelevič.Mūšis dėl aukso buvo dramatiškas. Po keturių partijų rezultatas buvo lygus – 2:2. Svarbiausiu metu šaltesnius nervus turėjo L. Reimontienė, iškovojusi čempionės vardą.

Įdomu pastebėti, kad, palyginti, su 2021-ųjų pirmenybėmis, pasikeitė visą prizininkų pakyla.

Praėjusių metų nugalėtoja šįmet nerungtyniavo, o vicečempionės titulą turėjusi vilnietė Rima Šiožinienė tenkinosi 5-ąja vieta. Bronzos medalininkė Egidija Vilčinskaitė („Tyla“) Panevėžyje liko tarp 17-21 vietą užėmusių dalyvių.

Galutinė vyrų rikiuotė:

1. Tadas Buinickas („Gestas“)

2. Vyrmantas Jasionis („Gestas“)

3. Mindaugas Vosylius („Gestas“)

4. Rytis Uscila („Aidas“)

5. Robertas Dagilis („Gestas“)

6. Manfredas Baužys („Šermukšnis“)

7. Julius Zagorskis („Tyla“)

8. Ramūnas Kabelis („Vėjas“)

9–16. Justas Kontenis („Tyla“)

9–16. Edgaras Liberis („Gestas“)

9–16. Ozkanas Durakas („Tyla“)

9–16. Tomas Gaižutis („Aidas“)

9–16. Petras Perskaudas („Gestas“)

9–16. Nedas Kubilius („Vėjas“)

9–16. Rimas Kelpšas („Šermukšnis“)

9–16. Dainius Kuprinskas („Vėjas“)

17–25. Darius Kazragis („Vėjas“)

17–25. Aurimas Koncius („Vėjas“)

17–25. Mindaugas Juška („Gestas“)

17–25. Vytautas Žymontas („Gestas“)

17–25. Alfredas Bandzevičius („Tyla“)

17–25. Sergejus Kaliberda („Vėjas“)

17–25. Laimonas Šaulinskis („Šermukšnis“)

17–25. Marius Andrijauskas („Šermukšnis“)

17–25. Linas Čiplys („Vėjas“)

Galutinė moterų rikiuotė:

1. Loreta Reimontienė („Gestas“)

2. Dalia Kuprinskienė („Vėjas“)

3. Beata Korelevič („Gestas“)

4. Gitana Vyšniauskaitė („Gestas“)

5. Rima Šiožinienė („Gestas“)

6. Inara Durak („Tyla“)

7. Greta Šlevinskytė („Šermukšnis“)

8. Lea Milašauskė („Tyla“)

9–16. Saulutė Pliuškienė („Gestas“)

9–16. Živilė Uscilė („Aidas“)

9–16. Danutė Bandzevičienė („Tyla“)

9–16. Jolanta Jucienė („Vėjas“)

9–16. Virginija Gaižutienė („Aidas“)

9–16. Daiva Jasionienė („Gestas“)

9–16. Galina Žavoronok („Gestas“)

9–16. Lina Žilienė („Šermukšnis“)

17–21. Egidija Vilčinskaitė („Tyla“)

17–21. Janina Gedgaudienė („Šermukšnis“)

17–21. Jurgita Verbickaitė („Šermukšnis“)

17–21. Janina Jankauskienė („Gestas“)

17–21. Jolanta Satkūnienė („Vėjas“)

Praėjus vos daugiau kaip dviem mėnesiams, žinome naujus Lietuvos smiginio komandinio pirmenybių nugalėtojus. Moterų grupėje čempionių vardus apgynė namie kovojusios Panevėžio „Vėjo“ komandos atstovės Dalia Kuprinskienė ir Jolanta Satkūnienė, tarp vyrų pirmi buvo vilniečiai, „Gesto-1“ ekipos nariai Tadas Buinickas ir Mindaugas Vosylius.

Gruodžio mėnesį Klaipėdoje kovojo aštuoni moterų ir šeši vyrų dvejetai. Sekmadienį Panevėžyje sulaukta net dvigubai daugiau vyrų komandų – 12, moterų ekipų irgi buvo gausiau – 10.

Abiejų lyčių grupėse tandemai buvo išskirstyti į keturis pogrupius, iš kurių po dvi geriausias pateko į ketvirtfinalius.

Tarp moterų savo pogrupiuose pirmavo Šiaulių „Aidas“ (Živilė Uscilė, Virginija Gaižutienė), „Gestas–3“ (Loreta Reimontienė, Gitana Vyšniauskaitė), „Gestas–1“ (Galina Žavoronok, Rima Šiožinienė) ir „Vėjas“ (Dalia Kuprinskienė, Jolanta Satkūnienė).

Antrosios buvusios komandos ir taip pat pateko į ketvirtfinalį: „Gestas-2“ (Saulutė Pliuškienė, Beata Korelevič), Klaipėdos „Šermukšnis–1“ (Janina Gedgaudienė, Jurgita Verbickaitė), „Šermukšnis–2“ (Greta Šlevinskytė, Lina Žilienė) ir Kauno „Tyla–1“ (Egidija Vilčinskaitė, Lea Milašauskė).

Po ketvirtfinalių mūšių iškrito po du klaipėdiečių ir vilniečių dvejetus. Iš kovos pasitraukė ir praėjusių metų vicečempionės G. Žavoronok bei R. Šiožinienė („Gestas–1“). Toliau liko keturios stipriausios ekipos. Dėl bilietų į finalą „Vėjas“ 3:1 įveikė „Aidą“, o „Tyla–1“ 3:2 – „Gestą–2“. Kautynėse dėl aukso nugalėtojų vardą ginusios „Vėjo“ taikliarankės D. Kuprinskienė ir J. Satkūnienė 3:1 nugalėjo oponentes iš „Tylos–1“ komandos – Egidiją Vilčinskaitę ir Leą Milašauskę.

Bronza atiteko „Gesto–2“ strėlininkėms Saulei Pliuškienei ir Beatai Korelevič, mažajame finale, po atkaklios kovos 3:2 palaužusioms „Aido“ duetą Živilę Uscilę ir Virginiją Gaižutienę. Pergalė S. Pliuškienei ir B. Korolevič pakėlė nuotaiką, nes jos pernai pralaimėjo varžybas dėl 3-iosios vietos klubo draugėms L. Reimontienei ir G. Vyšniauskaitei.Po vyrų kovų pogrupiuose į ketvirtfinalį pateko „Vėjas–3“ (Darius Kazragis, Nedas Kubilius), „Šermukšnis–1“ (Laimonas Šaulinskis, Marius Andrijauskas), „Tyla–1“ (Julius Zagorskis, Ozkanas Durakas), „Gestas–2“ (Robertas Dagilis, Vyrmantas Jasionis), „Gestas–1“ (Tadas Buinickas, Mindaugas Vosylius), „Vėjas–1“ (Dainius Kuprinskas, Linas Čiplys), „Vėjas–2“ (Ramūnas Kabelis, Sergejus Kaliberda) ir „Tyla–2“ (Justas Kontenis, Alfredas Bandzevičius).

Po šio etapo komandų sumažėjo perpus. Pusfinalio susitikimuose „Vėjas–1“ 3:1 pranoko „Gestą–2“, „Gestas–1“ 3:0 – „Tylą–1“. Auksiniame mūšyje „Gesto–1“ atstovų Tado Buinicko ir Mindaugo Vosyliaus persvara nekėlė abejonių. Jie 3:1 įveikė „Vėją–1“ (D. Kuprinską, L. Čiplį). Panevėžiečiai finale pralaimėjo antrus metus iš eilės. Pernai jie tokiu pat rezultatu nusileido kitiems „Gesto“ žaidėjams R. Dagiliui ir šįmet nedalyvavusiam Vytautui Žymantui.

Mažajame finale vėl sėkmė lankė vilniečius. „Gestas–2“ (R. Dagilis, V.Jasionis) mūšyje dėl bronzos 3:1 nugalėjo „Tylos–1“ tandemą (J. Zagorskį, O. Duraką).

Čempionatas sėkmingiausias buvo „Gesto“ klubo nariams, laimėjusiems 5 medalius asmeninėse pirmenybėse (vyko šeštadienį) ir dar 3 – komandinėse. Rezultatais turėtų džiaugtis ir šeimininkai. „Vėjo“ klubo nariai iškovojo 3 medalius (1+2). Vieną prizinę vietą (komandiniame čempionate) užėmė „Tylos“ strėlininkai.

Moterų varžybos

Ketvirtfinalis: „Aidas“ (Ž. Uscilė, V. Gaižutienė) – „Šermukšnis–2“ (G. Šlevinskytė, L. Žilienė) – 2:1; „Vėjas“ (D. Kuprinskienė, J. Satkūnienė) – „Šermukšnis–1“ (J. Gedgaudienė, J. Verbickaitė) – 2:0; „Tyla–1“ (E. Vilčinskaitė, L. Milašauskė) – „Gestas–3“ (L. Reimontienė, G. Vyšniauskaitė) – 2:0; „Gestas–2“ (S. Pliuškienė, B. Korelevič) – „Gestas–1“ (G. Žavoronok, R. Šiožinienė) – 2:1.Pusfinalis: „Vėjas“ – „Aidas“ – 3:1; „Tyla–1“ – „Gestas–2“ – 3:2. Dėl 3-iosios vietos: „Gestas–2“ – „Aidas“ – 3:2.Finalas: „Vėjas“ – „Tyla–1“ – 3:1.

Moterų komandų rikiuotė:

1. „Vėjas“

2. „Tyla–1“

3. „Gestas–2“

4. „Aidas“

5. „Gestas–3“

6. „Šermukšnis–1“

7. „Gestas–1“

8. „Šermukšnis–2“

9–10. „Tyla–2“

9–10. „Gestas–4“

Vyrų varžybos:

Ketvirtfinalis: „Vėjas–1“ (D. Kuprinskas, L. Čiplys) – „Vėjas–3“ (D. Kazragis, N. Kubilius) –2:1; „Gestas–2“ (R. Dagilis, V. Jasionis) – „Vėjas–2“ (R. Kabelis, S. Kaliberda) – 2:1; „Tyla–1“ (J. Zagorskis, O. Durakas) – „Tyla–2“ (J. Kontenis, A. Bandzevičius) – 2:0; „Gestas–1“ (T. Buinickas, M. Vosylius) – „Šermukšnis–1“ (L. Šaulinskis, M. Andrijauskas) – 2:1.Pusfinalis: „Vėjas–1“ – „Gestas–2“ – 3:1; „Gestas–1“ – „Tyla–1“ – 3:0.Dėl 3-iosios vietos: „Gestas–2“ – „Tyla–1“ – 3:1.Finalas: „Gestas–1“ – „Vėjas–1“ – 3:1.

Vyrų komandų rikiuotė:

1. „Gestas–1“

2.„Vėjas–1“

3. „Gestas–2“

4. „Tyla–1“

5. „Vėjas–3“

6. „Šermukšnis-1“

7. „Tyla–2“

8. „Vėjas-2“

9–12. „Aidas“

9–12. „Šermukšnis–2“

9–12. „Gestas–3“

9–12. „Gestas–4“

Daugiau nuotraukų: https://www.facebook.com/komitetas.lksk/photos/pcb.3127452294156641/3127433750825162/

Nuotraukų aut. D. Kuprinskienė.