Šeštadienį, Lietuvos kurčiųjų smiginio čempionato pirmąją dieną, vyko vyrų asmeninės ir moterų dvejetų varžybos.

***

Abiejose grupėse sulaukta staigmenų – buvo nukarūnuoti pastarųjų dvejų metų čempionai. Vyrų varžybose nuo vilniečio Tado Buinicko karūną nugvelbė komandos draugas Vytautas Žymantas. Moterų dvejetų turnyre kapituliavo 2021 ir 2022 metų nugalėtojos – panevėžietės Dalia Kuprinskienė ir Jolanta Satkūnienė. Jas iš sosto išstūmė vilnietės Viktorija Baronaitė, Gintarė Strigockytė.

***

Vyrų čempionate rankos ir akies taiklumą panoro pademonstruoti net 29 „robinhudai“ iš keturių Lietuvos kurčiųjų sporto klubų – Vilniaus „Gesto“, Kauno „Tylos“, Klaipėdos „Šermukšnio“ ir Panevėžio „Vėjo“. Visi jie po 3-4 dalyvius buvo suskirstyti į 8 pogrupius. Į atkrentamųjų varžybų aštuntfinalį pateko po du geriausius: Ramūnas Kabelis („Vėjas“), Marius Andrijauskas („Šermukšnis“), Tadas Buinickas („Gestas“), Aurimas Koncius („Vėjas“), Linas Čiplys („Vėjas“), Petras Perskaudas („Gestas“), Vyrmantas Jasionis („Gestas“), Manfredas Baužys („Šermukšnis“), Robertas Dagilis („Gestas“), Dainius Kuprinskas („Vėjas“), Tadas Bielskis („Vėjas“), Aurimas Sidaravičius („Gestas“), Sergejus Kaliberda („Vėjas“), Vytautas Žymantas („Gestas“), Ozkanas Durakas („Tyla“) ir Laisvydas Janikūnas („Vėjas“). Tad į geriausiųjų 16-tuką pateko 7 panevėžiečiai, 6 vilniečiai, 2 klaipėdiečiai ir vos 1 kaunietis. Po aštuntfinalio mūšių, kuriuose buvo žaidžiama iki dviejų pergalių, dalyvių liko perpus mažiau: V. Žymantas, O. Durakas, R. Dagilis, A. Sidaravičius, L. Čiplys, T. Bielskis, M. Andrijauskas ir T. Buinickas. Ketvirtfinalyje taip pat buvo kovojama iki dviejų pergalių. Tarp keturių geriausių išliko V. Žymantas, R. Dagilis, L. Čiplys ir T. Buinickas. Pusfinalininkai, kad įrodytų savo pranašumą, turėjo laimėti po tris kartus. V. Žymantas įveikė R. Dagilį 3:1, o T. Buinickas 3:0 pranoko L. Čiplį. Intriguojančiame finale užderėjo staigmena. V. Žymantas 3:1 nugalėjo eksčempioną T. Buinicką. Mažajame finale dėl 3-iosios vietos R. Dagilis nesunkiai 3:0 palaužė L. Čiplį. Nors čempionas pasikeitė, tačiau prizininkų pakyla – ne. Visus medalius trečius metus iš eilės iškovojo sostinės „Gesto“ taikliarankiai.

***

Moterų komandų pirmenybėse rungtyniavo 9 dvejetai, kurie buvo išbarstyti į tris pogrupius. Po kovų juose iš čempionato pasitraukė blogiausiai pasirodžiusi ekipa. Likusios aštuonios turėjo vilties užimti prizines vietas. Į pusfinalį pateko po dvi „Gesto“ ir „Vėjo“ komandas: Viktorija Baronaitė, Gintarė Strigockytė („Gestas-1“), Loreta Reimontienė, Rima Šiožinienė („Gestas-3“), Jolanta Jucienė, Sandra Sagatovskytė („Vėjas-3“), Dalia Kuprinskienė ir Jolanta Satkūnienė („Vėjas-1“). Pusfinalyje vyko „brolžudiški“ mačai, tarp savęs kovojo tų pačių klubų atstovės. V. Baronaitė ir G. Strigockytė po labai atkaklios kovos 3:2 palaužė L. Reimontienę ir R. Šiožinienę. Mažiau žiežirbų buvo „Vėjo“ moterų dvikovoje. D. Kuprinskienė ir J. Satkūnienė 3:1 pranoko J. Jucienę ir S. Sagatovskytę. Kovoje dėl nugalėtojų vardo „Gesto-1“ atstovės V. Baronaitė ir G. Strigockytė 3:1 įveikė čempionių titulą praradusias „Vėjo-1“ atstoves D. Kuprinskienę ir J. Satkūnienę. Mažajame finale panevėžietės pasiekė revanšą. „Vėjo-3“ merginos J. Jucienė ir S. Sagatovskytė lengvai – 3:0 nurungė „Gesto-3“ dvejetą – L. Reimontienę ir R. Šiožinienę.

Sekmadienį, Lietuvos kurčiųjų smiginio čempionato antrąją dieną, Vilniuje vyko moterų asmeninės ir vyrų dvejetų varžybos.

***

Moterų prie taikinių sugūžėjo lygiai 20. Organizatoriai jas, po keturias, išskaidė į penkis pogrupius. Iš visų jų į kitą etapą nepateko tik ketvirtąsias vietas užėmusios dalyvės. Į aštuntfinalį iškopė (eilės tvarka pagal pogrupius): Sigutė Kaliberda (Panevėžio „Vėjas“), Saulutė Pliuškienė (Vilniaus „Gestas“), Marta Siedielinkova (Kauno „Tyla“), Jolanta Satkūnienė („Vėjas“) Viktorija Baronaitė („Gestas“), Loreta Reimontienė („Gestas“), Dalia Kuprinskienė („Vėjas“), Gintarė Strigockytė („Gestas“), Inara Durak („Tyla“), Rima Šiožinienė („Gestas“), Sandra Sagatovskytė („Vėjas“), Jolanta Jucienė („Vėjas“), Janina Jankauskienė („Gestas“), Galina Žavoronok („Gestas“), Simona Saprykina (Klaipėdos „Šermukšnis“). Į geriausiųjų 15-tuką pateko 7 vilnietės, 5 panevėžietės, 2 kaunietės ir 1 klaipėdietė. Taip jau lėmė burtai, kad 1-ojo pogrupio nugalėtoja S. Kaliberda iš karto pateko į ketvirtfinalį, o kitos taikliarankės turėjo kautis iki dviejų pergalių. Šiame etape buvo lemta susitikti 2021 m. čempionei G. Strigockytė ir praėjusių metų nugalėtojai L. Reimonienei. Sėkmingiau strėlytes mėčiusi G. Strigockytė eliminavo komandos draugę iš kovos dėl medalių. Tapo aišku, kad turėsime naują čempionę. Vietomis aštuntuke, kartu su S. Kaliberda, ir G. Strigockytė, dar džiaugėsi J. Jankauskienė, M. Siedielinkova, D. Kuprinskienė, V. Baronaitė, S. Pliuškienė ir J. Satkūnienė. Į pusfinalį iškopė G. Strigockytė, M. Siedielinkova, D. Kuprinskienė ir J. Satkūnienė.Mūšyje dėl bilieto į finalą sulaukta staigmenos: G. Strigockytė 1:3 pralaimėjo ukrainietei M. Siedielinkovai. Kitoje poroje tarp savęs kovojo panevėžietės J. Satkūnienė ir D. Kuprinskienė. Pajėgesnė buvo pastaroji sportininkė. Finalas nebuvo toks įtemptas, kokio laukta. Naujoji čempionė M. Siedielnikova 3:1 pranoko D. Kuprinskienę. Toks pat rezultatas užfiksuotas ir varžybose dėl 3-iosios vietos. J. Satkūnienė mažajame finale nugalėjo G. Strigockytę. Taip jau susiklostė, kad pirmą kartą ant prizininkių pakylos nebuvo Vilniaus „Gesto“ atstovių, o prizininkėmis tapo net dvi panevėžietės.

***

Vyrų komandų pirmenybėse kovoti panoro 14 dvejetų, kurie buvo išskirstyti į keturis pogrupius. Iš visų jų į ketvirtfinalį iškopė po dvi geriausias ekipas: „Gestas-2“ (Robertas Dagilis, Vyrmantas Jasionis), „Vėjas-4“ (Laisvidas Jakiūnas, Nedas Kubilius), „Vėjas-2“ (Ramūnas Kabelis, Aurimas Koncius), „Šermukšnis“ (Volodymyras Markusas, Vadimas Kučma), „Gestas-1“ (Tadas Buinickas, Vytautas Žymantas), „Vėjas-1“ (Linas Čiplys, Dainius Kuprinskas), „Vėjas-3“ (Sergejus Kaliberda, Tadas Bielskis) ir „Tyla-1“ (Julius Zagorskis, Ozkanas Durakas). Net pusę ketvirtfinalininkų sudarė panevėžiečiai. Tačiau ties pusfinalio slenksčiu suklupo net trys „Vėjo“ ekipos. Dėl medalių liko kovoti abi „Gesto“ komandos, kauniečiai ir „Vėjo-3“ atstovai. Pusfinalio mačuose netvyrojo parako tvaikas – buvo gana ramu. „Vėjas-3“ 3:1 įveikė „Gestą-2“, „Gestas-1“ 3:0 nugalėjo „Tylą-1“. Finale „Gesto-1“ ekipos nariai, varžybų favoritai – Tadas Buinickas ir Vytautas Žymantas įrodė savo pranašumą. Jie panevėžiečius S. Kaliberdą ir T. Bielskį įveikė 3:1. Mažajame finale „Tylos-1“ tandemas (J. Zagorskis, O. Durakas) tokiu pat rezultatu už prizininkų ribos pasiuntė praėjusių metų bronzos medalininkus vilniečius R. Dagilį ir V. Jasionį („Gestas-2“).

***

Šeštadienį vykusiose vyrų asmeninėse ir moterų dvejetų varžybose triumfavo vilniečiai – V. Žymantas ir V. Baronaitė bei G. Strigockytė. Tarp vyrų vicečempionu tapo T. Buinickas, 3-iąją vietą užėmė R. Dagilis. Moterų dvejetų pirmenybėse antrosios ir trečiosios buvo „Vėjo“ atstovės – D. Kuprinskienė ir J. Satkūnienė („Vėjas-1“) bei J. Jucienė ir S. Sagatovskytė („Vėjas-3“).

***

Čempionato dalyviai turėjo idealias sąlygas varžytis, o vienetų čempionai dar sulaukė ir dovanų. Tad dėkojame „Darts Biliards“ klubui už šiltą priėmimą, o „Vilniaus legiono“ smiginio klubo vadovui Erikui Mačiūnui už asmeninių varžybų nugalėtojams įsteigtus dovanų čekius apsipirkti smiginis.lt svetainėje.